Expansievat vervangen doe-het-zelf

expansievat vervangenHet doel van dit vat is om de drukverschillen op te vangen die de cv-ketel veroorzaakt door het warme en koude water. Het expansievat vervangen is geen extreem tijdrovende klus. Als u hard werkt kunt u binnen dertig minuten klaar zijn en genieten van uw nieuwe expansievat. Het expansievat wordt herkend als een doorgaans ronde bol in de kleuren rood, wit of grijs en hangt vaak in de buurt van uw cv-ketel. Het is erg belangrijk dat u het expansievat bij een lekkage zo snel mogelijk vervangt.

Wanneer vervangen?

U kunt ontdekken dat het expansievat kapot is, doordat de druk in de cv-installatie niet goed meer wordt geregeld. De problemen die hierdoor kunnen ontstaan zijn o.a. een warmte verschil tussen verschillende kamers, het regelmatig moeten bijvullen van de cv-ketel en een koude douche. Bij deze gevolgen wordt echter niet vaak aan het expansievat gedacht, in tegendeel juist. Vaak wordt er gedacht dat er teveel lucht in de cv-ketel zit. Door echter op het expansievat te kloppen, kunt u horen of er iets mis is. Een expansievat hoort namelijk voor 50% gevuld te zijn met water en voor 50% gevuld met stikstof. Als u door te kloppen hoort dat hij helemaal vol met water is gelopen, moet u het expansievat vervangen. Het zelfde geld voor als er een lekkage is. Ook de leeftijd kan problemen opleveren. Een gemiddeld expansievat heeft een levensduur tussen de vijf en twintig jaar oud, afhankelijk van het merk. Er wordt echter aangeraden om hem na acht a tien jaar te vervangen.

Benodigdheden

• Tuinslang
• Schroevendraaier
• Teflontape
• Emmer
• Expansievat
• Zaklamp

Stappenplan

  1. Schakel de cv-ketel uit door de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact te trekken. Is uw Expansievat met een expansievastkoppeling aan het leidingwerk aangesloten? Ga dan door naar stap 4
  2. Zorg dat de waterdruk in de cv-ketel wordt weggenomen. Staat het vat op het hoogste niveau? Dan moet het waterniveau in de leidingen zich tot onder het expansievat bevinden. Tap de cv-ketel af tot onder dit punt.
  3. Als het expansievat zich in de kelder bevind, moet de hele cv-ketel afgetapt worden.
  4. Draai het expansievat van de beugel of van de expansievat koppeling (koppeling laten zitten!) Onthoudt goed dat het expansievat nog gevuld is met water en behoorlijk zwaar kan zijn.
  5. Nu moet er een waterdichte afsluiting komen. Maak het schroefdraad een beetje om en draai hier 7 wikkels teflontape omheen in de tegenovergestelde richting van het schroefdraad (rechtsom).
  6. Draai het expansievat linksom vast op de beugel
  7. Vul de cv-installatie weer bij tot 1,5 – 2 bar.

Een vakman inschakelen

Wilt u deze klus liever uitbesteden? Neem vrijblijvend contact op met verwarmingsmonteur Van Vliet uit Rotterdam.