Glas

Warmte binnenhouden met glas

Bij een prettige woonomgeving speelt de warmte van de woning een erg grote rol. In de winter mag de woning niet te koud zijn, maar in de zomer ook niet te warm. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er veel manieren bedacht om het woonklimaat aan te passen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de isolatie van de muren. Maar wist u bijvoorbeeld ook dat u de warmte in uw woning kon binnenhouden door middel van verschillende soorten glas?

Glas folie

Glasfolie houdt, in tegenstelling tot wat er wordt verteld, niet altijd de warmte van de zon binnen. Het houdt voornamelijk de infraroodstraling van de zon namelijk tegen. Hierdoor is er nog steeds veel warmteverlies. Als u toch warmte wilt bewaren met behulp van folie, kunt u er echter voor kiezen om raamfolie met een LOW E-coating op uw glazen aan te brengen. Dit verhoogt de isolatiewaarde van uw glazen beter dan de normale zomer/winterfolie en dat voor een lage prijs. Een belangrijke regel hierbij is wel dat hoe lager de K-waarde van het glas is, hoe beter de isolatie werkt. LOW E-coating folie is echter overbodig bij HR+ glazen.

Dubbel glas

Dubbel glas is stevig isolerend glas. Vooral Hr-glas is erg isolerend, afhankelijk van de aantal plussen. Zo heeft het normale HR glas een isolatiewaarde van 1,7 tot 2,0. De HR+++ daarin tegen heeft een isolatiewaarde van 0,5 tot 0,9 en HR++ een isolatiewaarde van 1,2 heeft. Hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter het glas dus isoleert. Bij deze glazen hoeft u ook geen glas folie te plaatsen. Bij dit type glas is het belangrijk om ook de dikte te kiezen. Sommige glazen kunnen namelijk niet in normale kozijnen, maar hebben aangepaste kozijnen nodig.

Lucht of edelgas

Dubbelglas is isolerend doordat het uit twee (of in geval van HR+++ 3) lagen glas bestaat. Tussen deze lagen zit een laagje lucht of argon gas. Deze lucht of argon gas houdt de warmte en kou tegen. In de meeste gevallen zal het edelgas Argon worden gebruikt in de ramen. Dit komt omdat het argon gas veel betere isolerende eigenschappen heeft dan gewoon lucht.

Verduisterend glas

hoewel het niet te merken valt, is HR glas een verduisterd soort glas. Dit komt omdat er naast het edelgas of lucht ook nog een coatinglaagje op zit. Dit laagje zorgt ervoor dat de warmte uit het huis terug kaatst, maar zonlicht niet binnen komt. Het is alleen te zien dat de glazen verduisterd zijn als er glazen van een ander type glas naast staan.

Bronvermelding: Redeco.nl – Glaszetter en Schilder