Vloerverwarming

Vloerverwarming in de badkamer

De badkamer. Voor veel mensen de ruimte waar hun dag begint en eindigt. Zodra de wekker gaat, uit uw warme bed en dan op de koude badkamer tegels stappen is echter niet bepaald het meest fijne wat u kunt doen. De snelheid waarbij warmte en kou veranderd, kan als onprettig worden ervaren. Daarom is vloerverwarming soms aan te raden. Zeker als u even gaat douchen, uw lichaam nog nat is en u dan op de koude vloertegels naast de douche moet stappen.

Elektrische vloerverwarming

Doordat de badkamer vaak een kleine ruimte is, is er niet veel energie nodig om hem met een elektrische vloerverwarming op te warmen. De verwarming hoeft niet samen te werken met de centrale verwarming, waardoor de badkamer net wat warmer gemaakt kan worden dan de rest van de woning. De meeste nieuwe badkamers worden verkocht met een nieuwe vloerverwarming, zodat u prettiger uit uw bad of douche kunt stappen. Door een tegelvloer te nemen, kunt u de vloerverwarming ook erg snel weer gebruiken. Eigenlijk direct zodra de tegellijm droog is, in tegenstelling tot een cementvloer dat ruim anderhalve week duurt. Verder kunt u er ook voor kiezen om de elektrische vloerverwarming niet de hoofdverwarming te laten worden in uw badkamer, maar een bij verwarming. in dit geval houdt u ook de centrale verwarming met de bijbehorende radiatoren.

Warm water vloerverwarming

Een andere vorm van vloerverwarming is de warm water verwarming. Hier zijn twee opties. De natbouw vloerverwarming en de droogbouw vloerverwarming. Bij natbouw liggen de buizen dichter bij de vloer en wordt uw woning dus sneller verwarmt. Ook de dekvloer wordt meteen rondom de verwarmingsbuizen gespoten. Bij droogbouw wordt gebruik gemaakt van een metalen geraamte. Hier worden de verwarmingsbuizen aan vastgemaakt. Het metalen geraamte zorgt ervoor dat de warmte vlot wordt verspreid door uw woning.

Voordelen

De ruimte wordt dankzij vloerverwarming regelmatiger warm en heeft een groot stralingsoppervlakte in tegenstelling tot een verwarming met radiatoren. Ook is er weinig energie nodig om de ruimte te doen verwarmen. Sommige vloerverwarmingen hebben ook een koelsysteem zodat u de ruimte ook in de zomer fijn kunt koelen en als u de radiatoren weg laat halen, heeft u meer ruimte in uw woning.

Nadeel

Voor vloerverwarming moet doorgaans de vloer opengebroken worden, hierdoor is er een kleine verbouwing nodig. Ook kunnen de gelegde leidingen niet makkelijk worden verlegd. Een lekkage is verder lastig op te lossen, aangezien de hele vloer moet worden opengebroken voor u erbij kunt en de verwarming warmt trager op en koelt langzamer af dan een cv-installatie. Als laatste zorgt de vloerverwarming voor droge lucht wat schadelijk kan zijn voor houten muziekinstrumenten als een piano of gitaar.

Bronvermelding: Brenda, uw klusjesman & loodgieter uit Antwerpen